Спортно училище Васил Левски отбеляза Международния олимпийски ден с факелно шествие на

...
Спортно училище Васил Левски отбеляза Международния олимпийски ден с факелно шествие на
Коментари Харесай

Спортни легенди и млади таланти участваха в факелно шествие в Пловдив по повод Международния олимпийски ден

Спортно училище  " Васил Левски " отбеляза Международния олимпийски ден с факелно шествие на олимпийския огън. То се организира за трета поредна година. На събитието участваха шефът на Спортното учебно заведение Ружка Генова, зам.-кмета по спорта и повторен олимпийски първенец Николай Бухалов, шефът на отдел „ Спорт и юношески действия ” Иван Запрянов, доцент Емилия Витанова, която е част от УС на на комисията по Олимпийско обучение и образование към БОК и зам.-кметът на регион Западен Иван Ангелов, мениджърът на ВК Марица Борис Халачев, спортният шеф на БК Академик Тина Димитрова.
Прочетете още
На събитието бяха и спортните митове - Ани Узунова, Ангелина Михайлова, Димитър Божилов, Диана Попова, Магдалена Георгиева, Емил Груйцов и треньорите Стефан Георгиев и Георги Янков.

Одата на спорта беше прочетена от спортни деятели, учители и състезатели от учебното заведение. 

Олимпийският огън беше разпален от надареният щангист Виктор Костадинов, който стартира шествието. 

По традицията факелното шествие стартира от учебното заведение, мина през част от спортните зали и олимпийската алея на славата на пловдивските спортисти и се завърна още веднъж в учебното заведение. Всеки от факленосците по остаряла традиция приемаше огъня с думите - " Ще нося огъня чист и неоцапан ".

Факлоносци с изключение на спортните митове бяха и деца на спортното учебно заведение, които са завоювали огромни триумфи в последната година. 

Присъстваха някогашен и сегашни възпитаници на спортното учебно заведение от разнообразни типове спорт. 

На 23 юни се отбелязва Международния олимпийски ден. Чества се от януари 1948г. след решение на Международния олимпийски комитет - МОК. Причината е, че на днешната дата през 1894г. е основат Международният олимпийски комитет в Сорбоната в Париж. Инициативата за основаването на комитета е на барон Пиер дьо Кубертен. 

Деметриус Викелас е определен за първи президент на МОК, а по-късно поста поема създателят дьо Кубертен от 1896г. до 1925г. 

МОК се занимава най-много с администрирането на олимпийските игри - зимните и летните. 

Седалището на централата е в Лозана, а членове са над 205 национални олимпийски комитета. 





Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР